poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Smerfne pyszności

Spaghetti po albańsku

* makaron spaghetti
* sosy pomidorowe
* cebula
* małe albańskie pomidorki
* oliwki (nadziewane np papryką)
* albańskie wino

Cebulę w piórka i chlust na gorącą oliwę. Pomidorki na pół, oliwki również, dorzucić na patelnię do cebuli i trzymać pod przykrywką. Gdy warzywa puszczą soki - zalać odobiną wina, poczekać aż odparuje. Dolać gotowe sosy, pod przykrywkę na kilka minut. W tym czasie wyrzucić przypalony makaron, zostawić dobry. Nakrywać do stołu, gotowe.




Pasta Ciepłego Maćka

* tuńczyk w puszce
* makaron (u nas świderki)
* sos boloński
* puszka kukurydzy i groszku
* zioła i przyprawy
* CEBULA
* czosnek
* oliwa dla poślizgu

Gotujemy makaron. Sos zostawiamy na słońcu do podgrzania, najlepiej na połudiowym stoku. Cebulę w piórkach smażymy na gorącej oliwie. Tuńczyka odlewamy z zalewy, rozrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Odcedzony makaron hop do miski, do tego wszystkie pozostałe składniki. Na koniec danie filuternie posypujemy groszkiem. Maciek życzy smacznego.


Sangrija

* arbuz
* melon
* Fanta exotic
* tanie albańskie wino

Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do kubeczka, zalewamy winem którego na sucho nie da się pić i odczekujemy chwilę, w trakcie której możemy np. rozbić namiot. Dopełniamy Fantą a następnie delektujemy się cudownym drinem. Najlepiej smakuje bez lodu, na tarasie randomowego Albańczyka

http://www.babble.com/best-recipes/red-sangria-recipe-cheers-to-drink-wine-day/



Figini Bikini

* mleko
* marmolada figowa
* Fernet (albański ziołowy alkohol, niesmaczny bardzo)

Mieszamy pół blaszanego kubka mleka z łychą marmolady i dolewamy alkoholu. Sekret niezapomnianego smaku? Im mniej alkoholu tym lepsze.


Brzoskiwiniowy algorytm

* FERNET
* sok brzoskwiniowy
* melon
* winogrona
* cytryna

Ciała stałe kroimy w kostkę. Zalewamy wymienionymi wyżej płynami. Co do proporcji soku i Ferneta- zasada smaczności podana w przepisie Figini bikini działa również tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz